Hudanomalier | Studio Aroma | Göteborg

Hudförändringar

Vi kan behandla följande hudförändringar och har olika behandlingsmetoder, beroende på omfattning och hudtyp.
Vi tillämpar frånpris beroende på behandlingsmetod och omfattning – från 750 kr
Vi rekommenderar kostnadsfri konsultation via telefon eller så kan du boka in konsultation hos oss för 350 kr.

En mili är en inkapslad keratincysta som sitter under huden utan någon egen utförselgång. Oftast förekommer de flera på samma gång. De sitter vanligen under ögonen och på kinderna och känns som små runda knottror på huden. De är vita till vitgula i färgen och går inte att ta bort på egen hand. Milier är ofarliga men kan upplevas som ett kosmetiskt problem.

Behandlingsmetod

Lancett används om det är frågan om en eller några få milier och görs vanligast i en ansiktsbehandling. Det är ett litet ingrepp. Det kan blöda lite efter behandlingen men det läker fort
Diatermi används om det är en större samling milier. En tunn nål ansluten till Högfrekvens penetrerar keratincystan och smälter keratinet. Kroppen tar sedan hand om restprodukterna. Behandlingen ger sår som inte blöder. Det brukar i stort sett aldrig bli några ärr efter en sådan behandling och resultaten blir mycket fina. Området som behandlas kan efter ingreppet vara rött och lätt svullet i några dagar.
Dessa helt ofarliga hudförändringar kallas ofta åldersvårtor och uppträder ofta i större antal hos medelålders och äldre framför allt i ansiktet, på bålen och armarna. Keratosen börjar ofta som en svagt gulbrun missfärgning på huden vilken med tiden buktar ut och slutligen ser ut som om den blivit påklistrad huden. Den sebboroiska keratosen har en vaxartad karaktär och kan variera i färg från gråbrun till svart. Det går bra att ta bort dessa märken men man bör vara medveten om att de kan komma upp på nytt efter en tid. Emellertid ger behandling bra resultat.

Behandlingsmetod

Skrapning är en bra metod. Den seborroiska keratosen släpper lätt från underlaget och lämnar ett ytligt skrubbsår som läker inom några dagar. Det går att göra utan bedövning eller med lokalbedövning.
Frysbehandling är en annan möjlighet som även denna läker väldigt bra och lämnar ett fint resultat.
Detta är gulvita, oregelbundna kolesterolsamlingar i huden på och kring ögonlocken. Xantelasma är vanligen endast ett kosmetiskt problem och försvinner för gott efter behandling. I vissa fall kan kolesterolansamlingarna bero på förhöjda blodfetter. Det är av betydelse att veta, att om så är fallet, kommer xantelasman att återkomma även om den tas bort.

Behandlingsmetod

Diatermi är en vanlig metod för att ta bort xantelasma och ger mycket fina resultat med god läkning. Det behandlade området kommer dock att dra ihop sig vilket kan medföra lätt obehag under läkningen. Detta är den enda metoden vi rekommenderar nära ögat.

IPL/Laser är också en bra metod för att avlägsna xantelasma. Vi rekommenderar dock inte att detta utförs kring ögat pga. av risken att skada själva ögat. Denna metod är endast till för xantelasma som sitter en bit från ögat.
Denna pigmentering även kallad Kloasma är helt ofarlig och förekommer vanligen hos kvinnor som har lätt att bli bruna vid solning och de som kommer från sydligare breddgrader. Den är vanligen symmetrisk med utbredning framförallt vid ögonbryn, tinningar, kindben och haka. När melasman utsätts för sol så mörknar den.
Under graviditet kan melasmaliknande symptom uppkomma och dessa blir mörkare vid solning. Dessa pigmenteringar kan även dyka upp över bröstvårtor och över naveln ner till könsbehåringen. I dessa fall försvinner oftast pigmenteringen en tid efter förlossningen. P-piller kan ge samma effekt och även vissa parfymer kan ge melasmaliknande symtom i kombination med sol.
På grund av detta behandlar vi inte gravida då dessa pigmenteringar oftast försvinner av sig själva.

Behandlingsmetod

Kemisk peeling kan vara en bra lösning då du har melasma. Vi har flera olika typer av kemisk peeling och rekommenderar dig den typ av peeling som vi anser passa bäst. Det kan behövas upprepade behandlingar för att uppnå bra resultat.
IPL/Laser kan endast användas på ljusare hudtyper då mörkare hudtyper riskerar att få ytterligare hyperpigmentering. Vi avgör om det är IPL/Laser du bör göra eller om du kommer få ett bättre resultat med kemisk peeling.

Efterbehandling

Xantelasma är väldigt känsligt för sol. Även om vi får bort pigmenteringarna så kan de återkomma då huden utsätts för sol. Du bör därför undvika solen eftersom pigmenteringen annars framträder eller mörknar. Det är viktigt att använda ett högt solskydd. Vi rekommenderar SPF 50. Vi kan även hjälpa dig med bra makeup som kamouflerar xantelsman.
Solen är en av de främsta anledningarna till att huden åldras i förväg och att huden får hyperpigmenteringar. Dessa solskador går emellertid att ta bort. Till skillnad från Melasma kan dessa pigmenteringar se ut i stort sett hur som helst. Fläckar, prickar eller fält som har mer pigment än övrig hud.

Behandlingsmetod

IPL/Laser koagulerar de överpigmenterade hudcellerna som dör och ersätts av nya normalpigmenterade hudceller. Beroende på pigmentförändringen krävs olika behandlingsintensitet och antal behandlingar. Riktigt mörka pigmenteringar försvinner med färre behandlingar. Efter behandling mörknar överpigmenteringen för att sedan gradvis försvinna, vanligtvis inom 7-14 dagar. Behandlingsintervaller bedöms på plats, men brukar i regel vara inom en 4-6 veckors period.

Kemisk Peeling (i kur) kan vara väl så effektivt och fungerar mycket bra när pigmenteringarna inte är fullt så mörka. Det finns speciella peelingar som inriktar sig på enstaka fläckar och peelingar som passar bättre för större områden.
Fibrom ser ut som små flikar som står ut från huden eller som små runda ofärgade knutor. De kan komma ensamma eller som multipla fibrom. Dessa är en helt ofarliga och består av bindväv och kollagen. Vanligtvis är de hudfärgade men de kan också vara pigmenterade.

Behandlingsmetod

Klippning fungerar bra om det är tal om enstaka fibrom. Detta lämnar ett litet sår som läker inom några dagar.

Diatermi är en väldigt bra metod för att avlägsna fibrom. Med en nål ansluten till elektrisk ström bränner vi fibromet och koagulerar blodet vilket gör att det inte blöder något. Tillfälliga pigmentförändringar kan förekomma men dessa försvinner gradvis under kommande veckorna. Denna metod går att använda på alla hudtyper men om huden är väldigt känslig kan små punktformade ärrbildningar uppkomma.

IPL/Laser fungerar bra på ljusa hudtyper med pigmenterade fibrom, men bör undvikas på personer med mycket pigment. Även i denna metod koaguleras kärlen så ingen blödning uppkommer.

Efterbehandling

För att undvika pigmenteringar är det viktigt att du efter behandlingen skyddar huden mot solen, under de första månaderna. Vi rekommenderar SPF 50.
Hos vuxna är det vanligast med körsbärshemangiom, och spiders. Det förstnämnda ser ut som en röd prick och det andra som en prick med ben på, därav namnet ”spider”. Det finns även senila angiom som ser ut som blodfärgade knottror. Dessa blodkärlsmissbildningar är ofarliga och tas lätt bort. Senila angiom uppträder främst hos medelålders och har en tendens att öka med åldern.

Behandlingsmetod

Diatermi fungerar mycket bra för att ta bort körsbärshemangiom och spiders. En liten nål kopplad till ström bränner bort märket utan blödning. Senila angiom behandlas bäst med diatermi.
IPL/Laser är också en mycket bra metod för att få bort körsbärshemangiom och spiders.
Ett ärr består av omogen bindväv och är kroppens sätt att laga sår. Med tiden mognar bindväven och anpassar sig då bättre till kringliggande område. Det tar ca ett år för ett ärr att mogna från det att det uppkommit. Det som vi kan behandla är ärr uppkomna av acne, insektsbett och andra ytliga ärr.

Behandlingsmetod

Kemisk peeling fungerar bra där det handlar om mycket ytliga ärr där man vill uppnå en slätare yta och finare struktur. Används främst i ansikte, hals och dekolletage.
IPL/Laser lämpar sig för ytliga till något djupare ärr. Den pulserande ljusbehandlingen hjälper till att öka mängden kollagen i huden samtidigt som cirkulationen i vävnaden ökar. Resultatet blir även här en slätare yta med finare struktur. Resultatet beror på utgångsläget. Denna metod används på hela kroppen.
Det finns många typer av vårtor som kan uppkomma på olika delar av kroppen. Vårtor som är orsakade av virus. I regel läker dessa ut av sig själva med tiden men för att skynda på processen kan behandling utföras.

Kryoterapi (frysning) lämpar sig för vårtor på händer och fötter. Det krävs oftast flera behandlingar.

IPL/Laser är en nyare metod för att avlägsna vårtor. Denna metod upprepas fyra gånger med två månaders mellanrum för att behandla de allra envisaste vårtorna.