En historia om Akne – Avancerad hudvård

Jag ska berätta om min vän sedan gymnasiet som led av en svår Akne som sträckte sig upp i 20-års åldern. Han försökte verkligen med allt för att bli av med Aknen. Det började med upprepade kurer av antibiotika utskriven av läkare och efter flertalet kurer halvårsvis i taget gav han upp. Läkaren tyckte att han skulle fortsätta med antibiotikan (som var vanligt på den tiden) men huden blev endast bättre i perioder.

Aknen var av typen Acne Vulgaris, en Akne som drabbar tonåren och är värst på pojkar. Den skapade blodblåsor, infektioner som rann och ömmade, rödblossande hud och med tiden vanprydande ärr.
Det var först efter min avlutade hudterapuetutbildning 2002 som jag kunde ge honom råd om hur han skulle kunna göra för att på egen hand lindra sin akne. Huden blev bättre av AHA- penslingarna vi gjorde och inflammationerna minskade, men det blev inte helt bra. Aknen var för allvarlig och fanns i ansiktet, på bröstet och över hela ryggen. De behandlingar som annars ger fantastiska resultat räckte inte hela vägen.

Min vän ville inte visa sig i badkläder. Jag minns hur han gick till solariet för att sola, för att det kanske skulle hjälpa. Det blev bättre men sedan kom aknen tillbaka ännu hårdare och han fick även fula mörka fläckar i huden. Det är tyvärr den vanligaste reaktionen som solande har på akne men det visste han inte. Det är svårt att se någon man tycker om lida så mycket och tonåren är en känslig tid där utseendet spelar väldigt stor roll i hur vi uppfattar oss själva och detta kan ge men för hela livet.

Jag frågade honom om han kände till medicinen Roaccutan men den hade han inte hört talas om. Jag hade på den tiden själv ingen erfarenhet av Roaccutan, men jag hade läst en hel del om dess effekter och biverkningar genom min utbildning till Hudterapeut.
Jag följde med min vän till hudläkaren, där svaret blev att det skulle vara hemska biverkningar på Roaccutan och min vän avråddes att ta denna medicin. Så blev han övertalad att återgå till antibiotikan. Det blev lite bättre för stunden men ärren som kommit till efter alla infektioner hade lämnat en bubblig matta i ansiktet. Så fort antibiotikan tog slut var aknen tillbaka. Jag minns hur min vän grät och pratade om att han inte ville leva längre. Det var då vi insåg att det inte fanns några biverkningar i världen som kunde var värre än lusten att inte leva längre. Inte ens om biverkningarna skulle innefatta just sådana tankar.
Vi bestämde att pröva en annan hudklinik. Här var bemötandet ett helt annat. Här var det plötsligt en självklarhet att min vän skulle prova Roaccutan och en plan sattes direkt i verket. Ingen solning eller alkohol på 6 månader och creme på recept för att huden inte skulle torka ut och sedan blodprov varannan månad, så att blodvärden och levervärden inte skulle springa i väg pga det mycket potenta A-vitamin derivat som kan ge tråkiga biverkningar. Men han fick inga biverkningar, annat än uttorkad hud och slemhinnor under de 6 månade som följde. Det var nog lite jobbigt men inte i förhållande till hur jobbig hans Akne hade varit. Min vän var den lyckligaste människa jag sett. Det tog ytterligare två månader efter avslutad kur med Roaccutan innan den sista Aknen var utläkt. Även om huden såg ut som något av ett månlandskap och de många infektionerna hade fått huden att säcka ihop, så hade han inte ont längre, han led inte av varande, läckande pustler och bölder, han hade inte stora svarta pormaskar på hals och rygg och han fick tillbaka glöden och viljan att ta sig an sitt unga liv. Något aknen mer eller mindre berövat honom. Ärren såg också något bättre ut. Även om de fortfarande var tydliga så hade rodnaden minskat. Det såg mycket bättre ut över lag.

Under de följande åren gjorde vi flera behandlingar med TCA-syror. Strukturen på ytan blev mycket bättre men bindväven och underliggande hud hade blivit så pass skadad av aknen att det var svårt att få bort de allra djupast ärren, sk spikeärr (djupa hål i huden) 2008 gjorde han en ansiktslyftning och skar bort och sydde sina värsta ärr. Jag blev lite förvånad när han dök upp på kliniken med bandage i hela ansiktet och blåmärken ner över halsen. Han hade tagit ett beslut, det var så mycket ärr efter aknen att huden hade säckat ihop och hängde som på en mycket gammal man. Han kände att han ville göra något drastiskt. Det blev väldigt fint, även om en del ärr fortfarande fanns kvar. När man ser tillbaka så känns det så självklart. Varför ska man lida när det finns möjlighet att få bra hjälp?

För ca ett år sedan provade vi ytterligare en behandling på min vän som heter Microneedeling. Små nålar i en kassett perforerar huden likt en symaskin från 0,25 mm till några mm ner i huden. Man arbetar med serum innehållande Hyaluronsyra, mänskligt tillväxthormon, c- vitamin, aminosyror och peptider. Denna behandling städar bort ytliga till medeldjupa ärr efter exempelvis Akne. Trots antibiotika, roaccutan, TCA-syra, AHA-penslingar, ansiktslyftning och kirurgiska ingrepp, så var hudstrukturen fortfarande ojämn. Den såg inte längre ut som ett kollapsat månlandskap men det fanns ändå tydliga tecken på den akne som en gång härjat i min väns ansikte. Men hoppet lyste i ögonen på honom. ”Nu kör vi, har man kommit så här långt”. Och så är det, har man kommit såhär långt så är man inte villig att sluta.
Vi gjorde en kur på 6 st Microneedeling och resultatet blev väldigt bra. Min vän fick bort ärren efter ansiktslyftet och de operationer han gjort för de djupaste ärren ( så pass att de inte syntes förrän man granskade dem väldigt noga). Vi fick även bort den vågiga strukturen. Det såg bra ut, han var nöjd. Som han sa till mig sist vi sågs ”För första gången känner jag igen mig själv”.

Jag är glad att jag har fått vara med och stötta min vän under denna utdragna resa som har involverat väldigt många duktiga människor. Allt från hudläkare, operationssköterskor, kirurgen som utförde ansiktslyftet och så jag som hudterapeut som ordinerat hudvård och gjort de avslutande behandlingarna.
Detta är en historia om ett väldigt allvarligt fall av Akne. Långt ifrån alla fall blir såhär allvarliga och de allra flesta fall går att behandla med olika metoder hos mig på salongen. Kontentan är nog att se till att få ”rätt hjälp med en gång”och ge inte upp. Boka tid hos oss som är Auktoriserade Hudterapeuter för att få hjälp med din akne. Vi lovar att hjälpa dig vidare om vi ser att det är nödvändigt och vi lovar att säga till om vi anser att det är dags att ändra metod för din behandling. Allt som oftast är våra behandlingar och rutiner det bästa för din hud, men när en akne trots behandling är så pass allvarlig som i detta fall kan eftersviterna bli så allvarliga att de påverkar hela livet. I sådant fall bör man söka hjälp hos hudläkare och våga stå på sig för att få prova medicinering med Isotretinoinsyra (Roaccutan) trots biverkningar (man kan ju sluta ta medicin om man får biverkningar man inte står ut med). Kom till mig så lovar jag att hjälpa dig med att hitta en hudvårdsrutin som passar dig, rätt Aknebehandling och behandlingar som städar bort eftersviterna av akne som ärr och verkar strukturförbättrande.

Med vänlig hälsning Anna Maria Eide; Auktoriserad Hudterapeut med Mästarbrev och IPL/Lasercertifikat med fördjupad kunskap inom Akne och avancerad hudvård.

Citat ”Tänk att kunna städa huden från alla spår akne, sudda ut alla rodnader, grova porer och ärrbildningar”.

Bilden är tagen från en annan kund som vi gjort liknande behandlingar på med fantastiska resultat. Min vän har inte velat ställa upp på före- och efterbilder pga att han mådde så dåligt under tiden han led av Aknen.