Huden delas in i tre olika lager som alla har till uppgift att skydda vår kropp. Huden är människans största organ och är ca: 0,5 – 3 mm tjock beroende på vart på kroppen du mäter och om du är man eller kvinna.
Hudens tre lager heter epidermis (överhuden), dermis (läderhuden) och subcutis (underhuden).
I överhuden finns fem olika celllager i en tjocklek från 0,05 mm till 1,5 mm. Det översta lagret heter hornlagret, och utgör en barriär. Den så kallade hudbarriären är bara en hundradels millimeter tjock. Genom hudbarriären släpps inget igenom om man inte utsätter huden för mekanisk eller kemisk påverkan så att den ger vika och släpper igenom ämnen.
Överhuden (epidermis) består av hårt packade, döda hudceller (keratinocyter) som binds samman av fetter (lipider). Fetterna utsöndras från våra talgkörtlar som mynnar ut i samma kanal som våra hår. Det är väldigt vanligt att en obalans i dessa sammansättningar av olika fetter inträffar. Detta leder då till en yttorr hud som fjällar. Lipiderna omvandlas på ytan till fettsyror som ger ett PH-värde som missgynnar tillväxten av elaka bakterier och virus. Huden har ett smart försvar som vi bör vara rädda om.
Läderhuden (dermis) är en bindväv som är rik på kollagen som gör bindväven fast och hållbar samt elastin som gör huden smidig och slät. Den är 0,5-3 mm tjock och som tjockast på ryggen. När man åldras, både naturligt eller förtidigt pga yttre eller inte påfrestning, som för mycket sol, alkoholintag eller rökning, minskar och förstörs de elastiska fibrerna. Detta kan leda till att huden ser rynkig ut. Tänk dig ett gammalt gummiband som tappar sin elasticitet. Så blir det tillslut.
I läderhuden finns även vårt fotosensitiva pigment melanin (melanocyter) som skyddar mot sol och gör oss bruna. Vid för mycket sol kan dessa melanocyter skapa sammanslutningar i huden som ger oss missprydande pigmenteringar och den ökade cellsktiviteten kan, om vi har otur, leda till hudcancer.
Läderhuden är även rik på blodkärl som syresätter huden och transporterar bort slaggprodukter. Blodkärlen kan dra ihop sig och utvidga sig så att olika mycket blod passerar igenom dem beroende på yttre temperaturer. Detta är tillsammans med våra svettkörtlar ett effektivt sätt att reglera temperaturen. Om man utsätter sin hud för yttre påfrestningar som för mycket sol, hård vind, extrem värme eller kyla finns risk att de fina kärlnäten, i försök att skydda huden tillverkar fler kärl än vad som behövs. Sådana couperoser ger ett rödflammigt intryck och blossar upp när huden utsätts för cirkulationsökning.
Underhuden består av bindväv som lagrar lipocyter vilket utgör en väldigt viktig fettdepå (underhudsfettet) som fungerar som isolering och är en skyddande stötdämpare åt hudens ömtåliga blodkärl, lymfkärl och nervändar etc. Här regleras även vävnadernas vätskebalans och huden har här sin största vattenreserv. En frisk person med tillgång på vätska och alla de näringsämnen som kroppen behöver, har allt som oftast en fast hud med bra isolering och fuktförsörjning.
När det kommer till hudvårdsprodukter kan dessa nå överhuden och läderhuden. Underhuden kan påverkas av rätt kost och bra balans av vätska, vitaminer och mineraler men styrs även av ärftliga faktorer och hormoner.
Hudvårdens absolut viktigaste funktion är att hålla barriärfunktionen intakt så att huden behåller sitt naturliga skydd mot sol och andra yttre påverkningar samt patogener och andra giftiga ämnen och föroreningar. Det är också viktigt att hålla balans i fetter, fettsyror och fukt så att huden inte torkar ut. Det gäller att hålla huden frisk och smidig.
Huden är tyvärr det sista organet som får näring och vatten, mineraler och vitaminer tillgodosett inifrån. Vid svält, törst, infektioner och utmattning eller något annat som påverkar allmäntillståndet så kan man först se tecken i huden. Det är därför viktigt att hudvårdsprodukterna man använder inte bara är skonsamma med bra balans på fett och fukt, de bör också innehålla en god mängd av alla de ämnen som huden mår bra av som vitaminer och mineraler. Såklart är det svårt för huden att ta upp sådana ämnen i sin rena form så därför lurar man huden lite genom att förädla ämnena man vill att huden ska ta upp. Bra hudvård levererar ingredienser som huden behöver och som den kan ta upp i rätt doser. Den ger också ett bra skydd, god balans och fin lyster.
Det är här jag och mina fantastiska kollegor kommer in. Vi har studerat huden under en gedigen utbildning och lärt oss allt detta för att kunna hjälpa dig. Dels med att ta reda på hur din hud mår och behöver men också kunna blicka framåt. Ibland behövs en plan på sikt för att det ska bli riktigt bra. Vi har god erfarenhet av hudvård och engagerar oss i alla möjliga hudproblem varje dag. Vi hjälper gärna till med både det lilla och det stora.